Fogyókúra

Jojó-efektus

2020.10.21 15:57

A jojó-effektus

Felmérések szerint a középkorú nők két harmada próbálkozott már fogyókúrával sikertelenül. A fogyókúrázók mindössze 10%-a képes csak a diétával elért testsúlyt tartósabban megőrizni.

 

Mi a jojó-effektus?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a jojó-effektus, először tisztáznunk kell az alapanyagcsere fogalmát. Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amit testünk ahhoz használ fel, hogy napi életfunkcióinkat elláthassuk. Ez persze mindenkinél más és más, és függ a kortól, nemtől, sovány súlytól, és a napi mozgás mennyiségétől is.

A diéták általában az alapanyagcserét hivatottak megváltoztatni, ám mivel ez egy igen érzékeny mechanizmus, sokszor nem úgy sül el a dolog, ahogy vártuk. Villámfogyókúrák esetében például igen gyakran fordul elő jojó-effektus, ami annyit jelent, hogy a fogyókúra után a testsúly alacsony energiafelvétel mellett is hamar visszaépül. Ennek oka, hogy a szervezet a fogyókúra miatt drasztikusan csökkentette az alapanyagcsere működését. A helytelen fogyókúra következtében a diéta és az elhízás szakaszai egymást követve többször is ismétlődhetnek, és ez a folyamat végül összességében elhízáshoz vezethet.

Van segítség!

Ma már szerencsére léteznek olyan termékek, melyekkel megakadályozható ez a folyamat.

A vörös vagy más néven pu-erh tea az eddig ismert leghatékonyabb természetes eredetű fogyasztószer. Mára már nem csak a Távol-Keleten, hanem Nyugat-Európában is kivívta magának a népszerűséget. Rendszeres fogyasztásával a diétával elért testsúlyt tehetjük tartóssá.

A garcinia cambogia növény kivonatából olyan éhséget szabályzó étrendkiegészítőt készítenek, mely HCA (hidroxi-citrát) tartalma révén gátolja a lipogenezist. Ennek eredményeképpen pedig testünkben a szénhidrátok nem alakulnak zsírrá, így kevesebb felesleg rakódik ránk.

A Nova Fit kapszula kifejezetten a fogyokúrázóknak készült, ugyanis a zsíranyagcserét normalizálja. Segítségével gyorsabban lebomlanak a zsírok, és fokozódik a máj anyagcseréje, ezáltal méregtelenítve a szervezetünket.

Hogyan kerülhetjük el a jojó-effektust?

  • Együnk naponta többször! Ideális esetben 5 alkalommal, kisebb adagokat.
  • Mindig igyunk meg legalább 2-3 liter vizet. A bőséges vízfogyasztás nem csak testünk normális működéséhez fontos, hanem a fertőzésektől is megóv (mivel folyamatosan „átmossa a szervezetünket), és nem utolsó sorban telítettség érzetet is ad.
  • A túl sok tiltásnak megszegés a vége! Ne vonjunk meg magunktól túl sok dolgot! Inkább törekedjünk a tartós változtatásokra, melyekkel az életmódunkat formáljuk. Például csokoládé helyett együnk édesebb aszalt gyümölcsöket, és zsír vagy olaj helyett mindig inkább olivaolajat használjunk.
  • Az étrendünk folyamatos szigorú ellenőrzése helyett inkább sportoljunk többet! Így ha néhanapján picit többet is eszünk a kelleténél, legalább nem kell lelkiismeretfurdalást éreznünk miatta.

Összefoglalva tehát: mindig annyi tápanyagot, vagyis kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, ami fedezi a napi alapanyagcserénkhez szükséges energiát.

shopmania.hu olcsobbat.hu simplepay_hu