Táplálkozás

Glutén

2020.10.21 16:46

Gluténmentes étrend

 

Gluténmentes étrendet kell követniük azoknak, akik lisztérzékenységben szenvednek, de hogy megtudjuk, ez mit is jelent pontosan, olvassa el cikkünket.

 

A lisztérzékenységről

 

A lisztérzékenység, egy autoimmun betegség, melynek során a szervezet nem tudja a glutént (fehérje a búzában, árpában, illetve a rozsban) tartalmazó ételeket hasznosítani. Glutén fogyasztásakor, az immunrendszer megtámadja és károsítja  a vékonybeleket, melyek ennek következtében begyulladnak. A lisztérzékenység tünetei csecsemő kortól egészen felnőtt korig bármikor előjöhetnek. Van akinek már csekély mennyiségű glutént tartalmazó étel elfogyasztása után is kimondottan erősen jelentkezneka tünetek , de előfordul, hogy számos vizsgálat ellenére sem derül ki, csak hosszú évek múltával, hogy lisztérzékenységben szenved a beteg. Általában egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a betegség, de elképzelhető, hogy vékonybél biopszia elvégzése is szükséges. Sajnálatos módon, amennyiben bebizonyosodik, hogy lisztérzékenységben szenvedünk, életünk végéig egy speciális, gluténmentes étrendet kell követnünk.

 

Az étrendről

 

Az étrend betartása nagy kitartást, és erőt kíván, és nem csupán azért, mert több ételről is le kell mondanunk, hanem azért is, mert számos termék gluténtartalma nincs megjelölve. Ezért nagyon fontos, hogy gondosan olvassuk át a megvásárolandó termékek összetételét. A következő tippek segítenek abban, hogy vásárlások során mire figyeljünk, ha gluténmentes étrendet akarunk követni:

  • Minél frissebb terméket vásárolunk, annál kisebb a glutén tartalma.
  • A feldolgozott ételek mindig veszélyesebbek a lisztérzékenyek számára
  • Készítsük magunk ételeinket! Az összetevők vásárlását se bízzuk másra, és legfőképpen ne étkezzünk gyors éttermekben, vagy ha mégis, feltétlenül tájékoztassuk a kiszolgáló személyzetet betegségünkről.

 

Mit együnk, és mit ne

 

Szerencsére, az élelmiszerboltokban, még ha nehezen is, de számos terméket találhatunk, melyet lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. Sőt a kifejezetten nekik előállított termékek palettája is egyre színesedik. Az alábbi felsorolás segít abban, hogy kiigazodjunk milyen gabona termékeket fogyaszthatunk, és mely termékektől óvakodjunk:

 

Gluténmentes gabonák és keményítőtermékek (ízelítő):

Kukorica

Len/lenmag

Mogyoró/bab/csíra liszt

Köles

Burgonyakeményítő vagy liszt

Rizs

Szója

Tápióka

 

Glutént tartalmazó gabonaételek:

Árpa

Korpa

Bulgur

Kuszkusz

Durumliszt

Maláta

Rozs

Búzadara

Búzakorpa, - csíra, -keményítő

 

Szintén óvakodjunk az alábbi termékektől is:

Sör

Mesterséges színezékek, ízfokozók

Cukrok

Étkezési keményítő

Pácolt ételek

Mustár

Természetes ízfokozók

Saláta öntetek

Szószok

Levesek

Vitaminok

Gyógyszerek

Rúzsok, szájfények

shopmania.hu olcsobbat.hu simplepay_hu