Egészség

Vérnyomás

2020.10.21 16:40

Miért fontos, hogy tudjuk, milyen a vérnyomásunk?

Miért fontos, hogy tudjuk, milyen a vérnyomásunk?

Az időjárás és a vérnyomás viszonya

Hamarosan itt a tartós kánikula ideje, és ilyenkor különösen érdemes odafigyelni vérnyomásunkra. Kutatások igazolták ugyanis, hogy összefüggés van a vérnyomás és a levegő hőmérséklete között. Minél melegebb van odakinn, annál alacsonyabb a vérnyomásunk. Hogy miért van ez? Az idő és a vérnyomás közti összefüggést a D-vitaminban kell keresni. A D-vitamin legtermészetesebb és egyben legfontosabb forrása a napfény, amiből ugye nyáron többet kap szervezetünk, mint a borongós téli hónapokban. Ezért is van az, hogy télen több betegnél állapítják meg a magas vérnyomást, mint a nyári hónapokban. A hipertóniát (magas vérnyomás betegséget) egyszerű mérésekkel könnyen ki lehet mutatni, ám sajnos a statisztikák szerint mindig csak későn vesszük észre a „néma gyilkost”, mikor már olyan szövődményeket okoz, mint az agyvérzés, bénulás, szívinfarktus, illetve érszűkület, látásromlás, és hirtelen szívhalál. Mielőtt azonban rátérnénk megelőzésének módjaira, tisztázzuk, hogy mi is számít magas vérnyomásnak.

Mi a magas vérnyomás?

Vérnyomásunkat számtalan külső tényező befolyásolja. Ilyen az időjárás, a fizikai megerőltetés, a szex, a láz, de a napozás is. Normális esetben ilyen tevékenységek közben megnő vérnyomásunk, ám ha befejezésük után rövid időn belül nem csökken normálisra, akkor már hipertóniáról beszélhetünk. A normális érték általában 139/89 Hgmm (higanymilliméter) körül mozog. Amint láthatjuk, a vérnyomást két értékkel határozzuk meg. Az első érték a szisztolés nyomás értéke, mely azt mutatja, mekkora nyomást helyez a szívből kipréselt vér az érfalakra. A második érték, vagyis a diasztolés érték pedig a préselés utáni nyomás mértékére utal. Egyenes összefüggés fedezhető fel a mért értékek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata között. Akár már a 117/75 Hgmm érték is veszélyes lehet, de a szövődmények kockázata minden 20/10 Hgmm vérnyomás-emelkedés esetén a duplájára emelkedik.

A hipertónia tünetei

A hipertóniát gyakran „néma gyilkosként” is emlegetik, és az elnevezés nem véletlen. A magas vérnyomásnak kezdetben alig észrevehetőek a tünetei. Sokszor azt hihetjük, hogy csak egy adott körülmény miatt nem érezzük jól magunkat. Ha gyakran fáj tarkótájékon a fejünk, vagy nem tudunk sokáig koncentrálni, esetleg nyomást érzünk a mellkasunkban, légszomjunk van, szédülünk, vagy ingerültek és álmatlanok vagyunk, érdemes orvoshoz fordulnunk. A hipertónia korai diagnosztizálása ugyanis szó szerint életet menthet!

Otthoni diagnosztika

Szerencsére ma már kaphatóak olyan egyszerűen használható vérnyomásmérő készülékek, melyekkel mi magunk is megállapíthatjuk, hipertóniában szenvedünk-e. Érdemes naponta megmérni vérnyomásunkat, de akár naponta többször is megtehetjük, hogy lássuk, mely napszakokban magasabb, és melyekben alacsonyabb az értékünk. Ne feledjük, hogy bizonyos tevékenységek (sport, szex, fizikai terhelés) szintén megemelhetik vérnyomásunkat! Amennyiben minimum két független mérés során, nyugalmi állapotban körülbelül 5 perc pihenés után mindkét felkaron mérve a vérnyomásértékünk meghaladja a 140/90 Hgmm-t, nagy valószínűséggel  hipertóniában szenvedünk. Ha az otthon mért értékek többször is meghaladják a normál értéket, feltétlenül menjünk el háziorvosunkhoz, aki egy sor további vizsgálatot fog valószínűleg elrendelni (pl. laborvizsgálat, EKG- és szív-ultrahang). Igen fontos tudni, hogy a magas vérnyomás jól kezelhető, ám folyamatos odafigyelést kíván részünkről. Magától sajnos nem gyógyul meg, de élethosszig tartó, folyamatos ellenőrzés mellett nem okoz különösebb problémát.

Megelőzés

A magasvérnyomás kezelésében rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek, hiszen a betegség tünetmentesen indul. Minden 30-35 évnél idősebb férfinak, illetve menopauzán áteső, vagy átesett nőnek legalább negyedévente ellenőriznie kell a vérnyomását. A dohányzók és a túlsúlyosak a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak, ezért náluk még gyakrabban érdemes mérést végezni. Ha nem szeretnénk, hogy mi is hipertóniában szenvedjünk, ügyeljünk rá, hogy a rizikótényezőket a lehető legkisebbre mérsékeljük. A rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott, sószegény diéta, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése mind segítenek az egészséges szívműködés és érrendszer fenntartásában.

Források:

http://www.50plusz.hu/services/news?nid=21932

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0905/620919/20090129_magas_vernyomas_1.htm

shopmania.hu olcsobbat.hu simplepay_hu